Restaurantul… instituție modernă și complexă, adresată publicului larg

Să o  luăm ușor, treptat, sunt aici să vă introduc în restaurantul pe care am ajuns să-l iubesc.

În primul rând, mi-am propus să adun toate localurile care servesc mâncare și băutură sub umbrela generoasă a denumii de „RESTAURANT”. Știu că poate nu e tocmai corect la prima vedere, dar e doar cu scop argumentativ, apoi le voi așeza pe categorii, tipologie, specialități și altele. Credeți-mă, o să aprofundăm subiectul!

Fie că ești un profesionist din domeniu HoReCa sau client în restaurant, un pasionat de gastronomie sau gurmand, fie chiar viitor owner de restaurant, dacă am reușit să-ți stârnesc interesul și curiozitatea – te asigur că împreună ne îmbarcăm într-o aventură frumoasă cu și despre restaurante.

 Va fi un amalgam de amintiri din experiențele mele atât în țara cât și în străinătate, dar și părerea mea despre cum ar trebui să se prezinte această industrie în România zilelor noastre.

Dacă totuși nu am fost suficient de explicit, o să mai spun doar atât: Aici o să ne întâlnim să vorbim despre restaurante, servicii, bucătari, ospătari, băutură, mâncare, owneri și clienți!

Așadar, restaurantul este cea mai’ modernă și complexă unitate publică din lume sau cel puțin asta cred eu. 

Firesc reiese că scopul dedicat al unui restaurant este, din cele mai vechi timpuri, acela de a suplini nevoia de hrană, nevoie care treptat s-a transformat în dorință (uneori moft) de a mânca bine, într-un cadru plăcut, cu o atmosfera specială.

„Ramurile copacului Restaurant” în 2020 sunt multe, unele mai puternice, altele în creștere continuă și altele ce dezvăluie mugurii cu un potențial enorm; o să enumăr câteva dintre cele mai importante (în viziunea mea) și pe care aleg să le analizăm în detaliu. Începem cu evidenta DORINȚĂ DE A MÂNCA BINE, urmată de RELAXARE, SOCIALIZARE, WELL-BEING, SĂRBĂTORIREA EVENIMENTELOR, CURIOZITATE. Apoi, pentru ca lucrurile să devină mai serioase și mai interesante avem categoriile GASTRONOMIC, STIL DE VIAȚĂ, NECESITATE , BUSINESS. Am lăsat pe final ceea ce consider eu că este cel mai promițător lăstar, respectiv EXPERIENȚA. Aceasta promite să devină relevantă și în țara noastră și acest lucru este deja vizibil prin pașii timizi ai tinerei generații de chefi, influențati și/sau modelați de personalități relevante din afară.

Mai e cazul să ancorăm în timp?! Eu zic că da, cu siguranță! Putem să vorbim de restaurante care au adoptat un așa-zis stil clasic, sau poate contemporan, hipstăresc, recondiționat, baroc sau naiv, restaurante care prin aparența lor minimalistă sau dimpotrivă, țipătoare, pe alocuri kitsch-oasă, își reclamă propria amprentă în aceste vremuri supranumite ale vitezei și tehnologiei.

În ziua de astăzi putem să punem lămpi fără fir pe masă; culorile care înainte erau ciudate, astăzi parcă au căpătat sens, recondiționat este noul actual și ce este avangardist poate suporta influențe din trecut.  Modernitatea si timpul curg inevitabil și peste secțiile operaționale și de producție ale restaurantelor, iar de la carnețel și pix s-a trecut la tablete, căști sau pagerul care anunță că o comandă este gata la bucătărie și poate fi servită la masă. De asemenea, suntem martorii apariției unor restaurante ca investiții majore, uneori exagerate, pe când din altele răzbate senzația accentuată de investiție de suflet.

Sunt complexe restaurantele?! Păi, cam da! Nu intri într-un restaurant doar să mănânci sau să bei, sau să te comporți civilizat pe durata mesei… nici nu trebuie să faci neapărat liniște, dar nu țipa pentru că riști să fii dat afară… sper să nu țipi. 😉  

E restaurantul un loc ce emană bun gust? Da!  Avem display de artă urbană, clasică sau contemporană, din ce în ce mai multe restaurante se mândresc cu atmosfera creată inclusiv prin expunerea de obiecte de artă. Unele dintre acestea se remarcă prin valoare, în timp ce altele sunt gata să-ți spună povești.

A, da! Să nu uităm de muzică, lumini, clima… ne putem întinde la povești atâta timp cât băutura bună curge și mâncarea gustoasă o însoțește… sau oare era invers?!

Dar complexitatea se definește mai bine și mai ușor direct în bucătărie, centrul oricărui restaurant, locul în care posibilitățile sunt infinite și îmi asum ușoara exagerare.

Pentru prepararea mâncării nu există deocamdată granițe cunoscute, mai ales când factorul determinant, cheia, este creativitatea unor meşteşugari ai gustului.

Și să nu cumva să uităm de servicii și arta ospitalității, aproape la fel de importantă ca preparatele în sine, ducând povestea farfuriei mai departe și bineînțeles, băuturile care completează festinul. Astfel, vom efectua o călătorie lină de la cocktail-uri colorate la beri artizanale, de la aperitiv și antreu, la vinuri tinere și răcoritoare sau vinuri „bătrâne” cu personalitate asociate unor preparate de bază; și desert și digestiv.

Ce a mai rămas? Instituție privată, cel mai interesant și cel mai complicat aspect al industriei restaurantelor. O să îi dedic mai mult timp acestui subiect, vom acoperi de la pasionați la afaceriști, la visători sau idealiști, naivi sau profesioniști, pe scurt toți cei care dețin un restaurant.

Sper să vă facă plăcere să acordați puțin din timpul vostru acestui loc al contemplării unui domeniu fascinant. Puteți apoi alege să criticați, să combateți sau să dezbatem liber aspectele care v-au atras atenția.

Nu pot să ascund faptul că îmi doream de multă vreme să se creeze mai multă notorietate în jurul unor subiecte și că lipsa unor cunoștințe solide în rândul tuturor celor implicați se simte. Chiar dacă știu că o să fie greu, îmi asum tot ce va urma…

Cu drag, Ciprian.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s